Οι διακρίσεις των μαθητών του ΓΕΛ Λιμένος Χερσονήσου στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ITF Taekwon-Do

 Μαθητές του Γενικού Λυκείου Λιμένος Χερσονήσου συμμετείχαν και διακρίθηκαν με την εθνική ομάδα ITF Taekwon-Do στο πρόσφατο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Η διοργάνωση φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στο Ηράκλειο από τις 26 ως τις 30 Οκτωβρίου.

 Οι μαθητές – αθλητές πάλεψαν με συνομήλικους τους αθλητές από κορυφαίες δυνάμεις του αθλήματος στην Ευρώπη και κατάφεραν να διακριθούν παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στις προπονήσεις και την προετοιμασία τους κατά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Οι διακρίσεις τους αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και για τα ίδια τα παιδιά που κατάφεραν το στόχο τους και αποτελούν παράδειγμα για τους συμμαθητές τους. 

Αναλυτικά τα μετάλλια που κέρδισαν οι αθλητές –μαθητές μας. 

  • Καλογεράκη Μαρία (Β’ Λυκείου) : 2η στο ατομικό sparring νεανίδων (ηλικία 16-17)  64 κιλά. 
  • Καλογεράκης Κωνσταντίνος (Β΄’Λυκείου): 2ος στο ομαδικό  sparring εφήβων (ηλικία 16-17)
  • Στεφανουδάκη Καλλιόπη (Β΄’Λυκείου) : 1η στο ατομικό sparring νεανίδων (ηλικία 16-17)  52 κιλά και 2η στο ομαδικό special tecniques νεανίδων. 
  • Φιλιππάκης Πέτρος (Γ’΄Λυκείου) 1ος στο ομαδικό special tecniques εφήβων, 1ος στο pattern III degree (Dan) εφήβων και 2ος στο ομαδικό pattern εφήβων (ηλικία 16-17).  
  • Στην εθνική ομάδα συμμετείχε και ο μαθητής Καραπουλάκης Γεώργιος της Β΄ τάξης.  

 Ο διευθυντής και οι διδάσκοντες του Λυκείου συγχαίρουν τους μαθητές για τις διακρίσεις τους και τους εύχονται κάθε πρόοδο στην αθλητική και τη μαθητική τους πορεία 

Οι μαθητές –αθλητές έδωσαν συνέντευξη στους συμμαθητές τους στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνική γλώσσας, όπου υπάρχει ιδιαίτερο κεφάλαιο για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τη λειτουργία τους. To ρόλο των «δημοσιογράφων» ανέλαβαν κυρίως οι μαθήτριες Αζάποβιτς Καλλιόπη και Δαμιανάκη Μαρία, οι οποίες επιμελήθηκαν και την απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης.

Οι «μαθητές –δημοσιογράφοι» ρώτησαν τους συμμαθητές τους αθλητές για το χρόνο ενασχόλησης τους με το άθλημα. Οι αθλητές απάντησαν ότι ασχολούνται με τον αθλητισμό από τα πολύ παιδικά τους χρόνια (π.χ. από 3 ετών) και προπονούνται εδώ και 10 -12 περίπου χρόνια για να φτάσουν στο επίπεδο του πρωταθλητισμού.
Στην ερώτηση «αν σκέφτονται να συνεχίσουν να ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό» απάντησαν όλοι ότι η αθλητική καριέρα κάποια στιγμή ολοκληρώνεται αλλά ότι δεν θα σταματήσουν να αθλούνται ή να υπηρετούν το άθλημα από άλλες θέσεις (π.χ. προπονητή).

Στην ερώτηση «τι σας αρέσει στο συγκεκριμένο άθλημα» απάντησαν ότι τα στοιχεία που ξεχωρίζουν το τάε κβον ντο είναι η προσωπική πειθαρχεία , ο αυτοέλεγχος, η στοχοθεσία, η αυτοπεποίθηση που σου παρέχει. Επίσης το ομαδικό πνεύμα, η διαδικασία της προπόνησης και η απόκτηση καλής φυσικής κατάστασης αναφέρθηκαν ως θετικά στοιχεία.

Επόμενη ερώτηση αφορούσε το «αν χρειάστηκε ποτέ να εφαρμόσουν πρακτικές του αθλήματος στην καθημερινή τους ζωή για αυτοάμυνα» και μόνο ένας μαθητής ανέφερε τέτοιο περιστατικό, ενώ όλοι τόνισαν την αρχή που διέπει το άθλημα ότι χρησιμοποιείται μόνο για αυτοάμυνα και όχι για επίθεση ή επίλυση διαφορών.

Σε ερώτηση για τις διακρίσεις που έχουν κατακτήσει ως τώρα οι αθλητές έδωσαν στοιχεία για τα μετάλλια που έχουν κατακτήσει σε πανελλήνια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι ερωτήσεις που αφορούσαν το καθημερινό πρόγραμμα των μαθητών αθλητών, όπου περιέγραψαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για να ανταποκριθούν στο πρόγραμμα των προπονήσεων και στις σχολικές και άλλες τους υποχρεώσεις. Π.χ. «καθημερινά κάνω θυσίες για να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις. Κάνω 4 ώρες προπόνηση, μετά σχολείο, ύπνος, δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου ελεύθερος χρόνος.»

Οι επόμενες ερωτήσεις αφορούσαν τη συμμετοχή στην εθνική ομάδα και οι αθλητές απάντησαν ότι αυτό προέκυψε μετά από σειρά διακρίσεων και αυστηρής επιλογής από τους προπονητές τους. Οι μαθητές αναφέρθηκαν αναλυτικά στην εμπειρία τους από τους συγκεκριμένους αγώνες (τους αθλητές που αντιμετώπισαν, τις χώρες που συμμετείχαν, τις διακρίσεις που κατέκτησαν) και τόνισαν ιδιαίτερα την περηφάνια και τη χαρά που ένιωσαν φορώντας το εθνόσημο και εκπροσωπώντας τη χώρα μας σε μια ευρωπαϊκή διοργάνωση που φιλοξενήσαμε στον τόπο μας. Κλείνοντας, όλοι σημείωσαν ότι θα ήταν πολύ διαφορετική η ατμόσφαιρα στο στάδιο των αγώνων, αν επιτρεπόταν η παρουσία θεατών που θα βοηθούσε την προσπάθειά τους ακόμα περισσότερο.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ